Använd däckfakta när du väljer däck

däck

När du gör ditt däckval bör du använda all tillgänglig information som kan hjälpa dig göra ett informerat val. Idag är den bästa källan för information, Internet. Här kan du hitta allt från däcktillverkares egna hemsidor, olika däcktester, EU däckmärkning och annan relevant däckfakta. Med all information som kan samlas in så bör du kunna fatta ett objektivt beslut angående de däck som passar dig och din bil bäst.

Däckval är mycket viktigt process eftersom däcken är avgörande för bilens totala säkerhet. En säker bil med dåliga däck är inte lika säker längre och bilen är nu mer sannolik att vara i olyckor. Att undvika olyckor bör vara ett av dina viktigaste kriterier när du kör. Det gör att du välja premiumdäck som har egenskaper som kort bromssträcka, grepp och kontroll. Utöver detta kan det också finnas andra viktiga faktorer som låg bränsleförbrukning, som inte bara kommer från bilens bensinmotor utan också från däckets rullmotstånd. Vad gäller elbilar så leder lågt rullmotstånd att du kan köra längre mellan varje laddning vilket ökar räckvidden för din elbil.

Med hjälp av däckfakta kan du också lära dig när du behöver byta mellan sommardäck och vinterdäck. Vad mönsterdjup är, varför det är viktigt och hur man mäter det. Vad den alfanumeriska koden på sidoväggen står för och hur man använder den för att se till att du har rätt däck på din bil och ser till att du köper rätt dimension vid nästa köp. Allt detta hjälper dig att hitta nya däck till din bil, hur du underhåller dem och vad som är viktigt för att se till att de håller längre. Du vet också när du ska byta däck mellan sommar och vinterdäck och hur däck ska förvaras. Detta är viktigt för att du ska kunna köra säkert och lagligt.

EU:s däckmärkning är bra att veta när du letar efter nya däck, eftersom rullmotståndet kan hittas där under bränsleförbrukningen och eftersom detta också påverkar koldioxidutsläppet är det bra även ur miljösynpunkt. Körkomforten markeras av den yttre däckljudet och slutligen har du våtgrepp, vilket är säkerhetsaspekten för hur snabbt du kan få stopp på en bil på våta vägar. Detta är mycket viktigt för sommardäck att ha däck som fungerar bra både i torra och våta förhållanden. Det finns inget som riktigt markerar hur bra däcken klarar sig under vinterförhållanden, så för oss i Norden måste vi också titta på hur bra de klarar sig på vintern genom tester i motortidningar eller kvällspressens däcktester.

Optimalt däckval sket med hjälp av information från olika källor. Kolla bilens handbok för att veta vilken dimension du behöver. Leta sedan antingen efter vinter eller sommardäck som är tillgängliga i dessa dimensioner. Om du har en elbil så måste du se till att välja däck som är rekommenderade för detta ändamål, så att de inte slits för fört. Kombinera sedan EU’s däckmärkning med resultaten från olika oberoende däcktester för att hitta optimala däck till din bil som är både säkra och stabila och kan ge den bästa prestandan.

För mer information angående fakta och information angående däck, besök: https://vianor.se/

 

Scroll to Top