Dags för vinterdäck och vinterservice för att göra bilen säker

dubbdäck

När vintern närmar sig, så är det dags att byta däck på bilen, men också se till att bilen är i bra skick. Du bör boka tid för däckbyte i god dit innan snön kommer, eftersom det är för sent när snön har anlänt. Du bör inte köra om du redan har snö, eftersom det ökar chansen att hamna i en olycka.  Om du måste köra med sommardäck till däckverkstaden för att få dem skiftade, vänta då till snön har försvunnit och använd annan transport under tiden som det råder vinterförhållanden.

Däckbyte bör göras redan när temperaturen börjar krypa under nollstrecket som dag eller nattemperatur. Om du har dina däck finns lagrade i däckverkstadens däckhotell kan däckbytet ske snabbt och du kan boka tid för det online som existerande kund. Det är också värt att boka bilservice i samband med detta, det behöver inte vara service av hela bilen, utan ett konditionstest eller bromsservice och däckservice brukar vara tillräckligt. Utnyttja ett konditionstest för att se var som behövs för att se till att bilen är i bra skick. Det kan också vara bra att göra ac-service och batteriservice för att försäkra dig att klimatsystemet fungerar bra och att du kan starta bilen.

Du har vissa datum som du måste följa när du måste ha vinterdäck monterade på din bil. Om du har dubbdäck har du också datum från när du tidigast kan montera däcken, så denna typ av definierar den tidsperiod och du kan planera skiftet i förväg, så att du får en tid som passar bra för dig. Oroa dig inte för att byta däck för tidigt; du bör oroa dig mer för att byta däck för sent. Ett tidigt skifte är inte farlig; det värsta som kan hända är att slitage är något högre när det är varmt ute än det är under låga temperaturer. Att köra med sommardäck under vinterförhållanden på grund av för sent skifte är dock förknippat med faror. Du kommer att ha mycket begränsat grepp, eftersom ditt sommardäcken blir hårda vid låga temperaturer och förlorar många av dess viktigaste egenskaperna som behövs för att hålla dig säker när du kör.

När temperaturen går under noll grader är vinterdäck överlägsna jämfört med sommardäck, även om du inte har snö eller is. Så vänta inte blint på att snön kommer, följ istället temperaturen så kommer du att vara säkrare och förhoppningsvis också byta däck i tid. Det get bättre sannolikhet att skiftet sker i tid, så att du slipper hamna in en dålig situation med vinterväder när du fortfarande har sommardäck på bilen.

Innan du byter till vinterdäck, se till att de har tillräckligt med återstående mönsterdjup. Slitbanans mönsterdjup bör vara minst 4 mm. Du måste också se till att du kontrollerar däcktrycket. Däcktrycket ändras också med temperaturen, så en stor förändring av temperaturen kommer också att minska däcktrycket. Så se till att du kontrollerar det regelbundet när du stannar vid bensinmacken, så att du får bästa prestanda från dina däck.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top