Nu när vintern är på kommande så bör du tänka på däckbyte till vinterdäck

vinterdäck

Vinterdäck har funnits sedan 1930-talet då Nokian Däck utvecklade de första vinterdäcken, vilket var för lastbilar. Det var störst behov på den tiden för lastbils- och bussdäck, då dessa fordon stod för den största delen av trafiken. Vinterdäcken hade grövre mönster så att de bättre kunde ge grepp i snöiga förhållanden. Slitbanansspår var också utvecklat så att snön inte fastnade i spåren, vilket gjorde att greppet kunde behållas och att snökedjor inte behövde användas.

Idag så är det lag på att vinterdäck måste användas. Vissa har det tidsbestämt och andra länder har det så att om det är vinterförhållanden så måste du ha vinterdäck. Det gör att du måste byta till vinterdäck innan snön kommer, eftersom det är förbjudet att köra utan vinterdäck när snön har kommit. Om du använder dubbdäck så är du begränsad av vilket datum som du tidigast kan montera dem och när du måste ta av dem, men med dubbfria däck så kan du lätt montera dem tidigare utan restriktioner. De bör dock inte användas under väldigt varmt väder, då slitaget ökar och det kan minska säkerheten när de sedan används vid vinterförhållanden.

När temperaturerna börjar närma sig nollstrecket så är det dags att byta till vinterdäck, eftersom vinterdäck har bättre egenskaper än sommardäck vid låga temperaturer. Så kombinationen av att vinterdäcken är bättre vid låga temperaturer och att det är förbjudet att använda sommardäck när du har snö på vägarna, gör att du måste byta innan snön kommer. Så byt i tid under hösten när det börjar bli dags, det gör inget om du byter någon vecka för tidigt, men försent medför stora problem och kan vara väldigt farligt.

Om du inte planerar och förbokar en tid för däckskifte, så kan du hamna i problem med att det är svårt att boka en tid som passar dig och du måste kanske köa för att få det gjort. Det är alltid rekommenderat att låta en bil eller däckverkstad byta däcken åt dig, eftersom de har kunskapen och använder rätt verktyg. De kan göra det snabbt, men de kan också undersöka dina vinterdäck för att se att de är ok att köra med, samt se till att mönsterdjupet är tillräckligt bra för att kunna köra säkert. Du bör ha mer än 4 mm mönsterdjup för att kunna köra säkert. Om du är nära 4 mm, så är det ingen ide att sätta på däcken, utan att direkt köpa nya däck så att du kan börja vintersäsongen säkert med nya däck.

När du kör ifrån däckverkstaden så vet du att däcken är fastsatta ordentligt, dina sommardäck förvaras säkert i deras däckhotell och du har rätt däcktryck.

För mer information angående vinterdäck för den uppkommande vintern, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top