Varför vinterdäck överträffar andra däckalternativ under vintern

dubbdäck

Det råder ingen tvekan om att du får den ultimata prestandan under svåra vinterförhållanden från dedikerade vinterdäck. Detta gäller både dubbdäck och dubbfria däck. Detta beror på att deras specialiserade slitbanor och gummiblandningar inte behöver kompromissa för andra årstider och är särskilt anpassade för snö och is tillsammans med frysningstemperaturer. Dubbade däck ger också extra grepp vilket är till nytta på is. Länder i Europa har olika lagar när det gäller vinterdäck, så det är viktigt att titta på lagarna för landet där du bor och om du planerar att resa måste du titta in i de länder du kommer att besöka eller köra igenom.

Beroende på var du bor kommer det också att vara en skillnad när du ska byta till vinterdäck, eftersom i vissa länder börjar vintern redan i oktober. Tänk på att de allmänna indikationerna för vinterdäck är när temperaturen sjunker nästan fryser. Detta eftersom den speciella gummiblandningen av vinterdäck kan hålla sig mjuk även i kallt väder. Vad sägs om dubbdäck? I grund och botten finns det vissa länder som dubbar medan andra endast tillåter dubbfria däck på sina vägar, så det är återigen viktigt att vara medveten om lagarna i det land där du bor. Vinterdäck förbättrar dragkraft, bromsning och hantering, med dagens vinterdäck som inte är konstruerade för att fungera bara under snöiga förhållanden, utan också bättre på kalla, torra trottoarer. Den stora nackdelen med vinterdäck är dock behovet av att byta däck när vintersäsongen är över. Detta beror på att vinterdäcken inte är gjorda för att användas under andra årstider, men vinter och länder har lagar som begränsar användningen av dubbdäck efter vissa datum. För alla vinterdäck ska de endast användas under vintersäsongen och sedan byta dem till sommardäck för de varmare månaderna.

När du köper nya vinterdäck till din bil är det viktigt att du köper en komplett uppsättning med fyra däck, eftersom det hjälper till att bibehålla kontrollen och stabiliteten i ditt fordon. Detta beror på att om du har olika grepp på bak- eller framaxeln kommer bilen att överstyras eller understyras, vilket gör det svårare att kontrollera. Du bör alltid försöka ha liknande grepp på alla fyra positionerna, vilket också är en anledning till att det är viktigt att rotera däcken under året.

Oavsett om du investerar i dubbade eller dubbfria däck kommer du att kunna hantera de tuffaste vinterförhållandena och om du bor i ett område med svåra vintrar kommer du inte att bli besviken över deras prestanda? Om du inte är villig att växla över till vinterdäck på vintern, kan all-vädersdäck övervägas eftersom de också har ”3-toppars snöflinga” 3 PMSF-symbol som betyder att de används under svåra vinterförhållanden. Om området där du bor har milda vintrar, kanske till och med ett all-vädersdäck räcker och då kan du använda dem året runt.

För mer information om vinterdäck, besök: https://www.nokiantyres.se/

Scroll to Top