On talvirenkaiden ja talvihuollon aika auton turvallisuuden parantamiseksi

talvirenkaat

Talven lähestyessä on aika vaihtaa auton renkaat, mutta varmista myös, että auto on hyvässä kunnossa. Sinun tulisi varata aika renkaanvaihtoon ennen lumen saapumista, koska kun lumi on maassa on liian myöhäistä. Älä aja, jos on jo lunta, koska se lisää onnettomuusriskiä. Jos joudut ajamaan kesärenkailla renkaanvaihtoon, odota, kunnes lumi on sulanut ja käytä muita kulkuvälineitä talvikelillä.

Renkaat on vaihdettava jo, kun lämpötila alkaa laskea nollaviivan alapuolelle päivällä tai yöllä. Jos renkaat ovat varastoituna rengaspajan rengashotellissa, renkaanvaihto tapahtuu nopeasti, ja voit varata ajan verkossa nykyisenä asiakkaana. Autohuolto kannattaa varata myös tämän yhteydessä, sen ei tarvitse olla koko auton huolto, mutta kuntotarkastus tai jarrupalvelu ja rengashuolto ovat yleensä riittäviä. Käytä auton kuntotarkastusta, että saat tietää mitä tarvitaan auton kunnon varmistamiseksi. Voi olla myös hyvä tehdä ilmastoinnin huolto ja akkuhuolto varmistaaksesi, että ilmastointijärjestelmä toimii hyvin ja että voit käynnistää auton.

On tietty päivämäärä, jolloin on asennettava talvirenkaat autoon. Jos sinulla on nastarenkaat, on myös päivämäärä, jolloin voit aikaisintaan vaihtaa renkaat, joten tämä määrittää ajanjakson ja voit varata etukäteen sinulle sopivan ajan. Älä ole huolissasi liian aikaisesta renkaiden vaihdosta, pitäisi huolehtia enemmän siitä, ettei vaihda renkaita liian myöhään.  Aikainen vaihto ei ole vaarallista, pahin mitä voi tapahtua, on se, että talvirenkaan kuluminen on hieman korkeampi lämpimässä kuin matalissa lämpötiloissa.  Kesärenkailla ajaminen talvikelillä on kuitenkin vaarallista, esim. myöhäisten työvuorojen takia. Renkaissa on hyvin rajallinen pito, koska kesärenkaat kovenevat matalissa lämpötiloissa ja menettävät monia tärkeimpiä ominaisuuksiaan, joita tarvitaan turvallisuuden takaamiseksi ajon aikana.

Kun lämpötila laskee alle nolla astetta, talvirenkaat ovat paremmat kuin kesärenkaat, vaikka ei ole lunta tai jäätä. Älä siis odota lumen tuloa, vaan seuraa lämpötilaa ja toivottavasti näin myös vaihdat renkaat ajoissa. Näin on todennäköisempää, että vaihdat ajoissa, että et joudu ikävään tilanteeseen talvisäällä, kun autossa on vielä kesärenkaat.

Ennen kuin vaihdat talvirenkaisiin, varmista, että niissää on riittävä urasyvyys. Urasyvyyden tulee olla vähintään 4 mm. Tarkista myös rengaspaine. Rengaspaine muuttuu myös lämpötilan mukaan, joten suuri lämpötilan muutos vähentää myös rengaspainetta. Varmista siis, että tarkistat sen säännöllisesti pysähtyessäsi huoltoasemalla, jotta renkaillasi on paras suorituskyky.

Lisätietoja talvirenkaista on osoitteessa https://vianor.fi/

 

Scroll to Top