Ulike dekk for forskjellige vintre vær i Europa

vinterdekk

Siden Europa er et stort kontinent, varierer været mye. De nordlige delene har 4 klare årstider, og noen av de sørlige delene har i utgangspunktet bare sommer og ingen vinter. Det er ingen på grunn av dette ingen europeiske regler som dekker hele kontinentet. Det er til og med forskjellige dekkalternativer tilgjengelig, der Norden ikke har allværsdekk, siden det er en virkelig lang vintergave, så de dedikerte vinterdekkene er et bedre og tryggere alternativ. Mens i de sentrale delene av Europa, er et allværsdekk et perfekt alternativ for områder som har sporadisk vintervær, der det ikke er fornuftig å bytte dekk. Her kan du ha sikkerhet året rundt med bare ett sett dekk. Hvis du ikke har noe vintervær til stede, kan du bruke sommerdekkene hele året.

Norden har lover som sier at du må ha vinterdekk montert når det er vinterforhold. For piggdekk er det også en tidlig dato når du kan ha dem på bilen din, og det er en siste dato du kan ha dem på i løpet av våren. Begge disse datoene gjelder bare hvis det ikke er vinterforhold, hvis du fremdeles har vintervær, gjelder sunn fornuft og du ikke får bot. I Sentral- og Sør-Europa har noen land begrensninger på bruk av vinterdekk, og noen har gjort det obligatorisk. I tillegg til Norden er det obligatorisk å ha vinterdekk i vintermånedene i Estland, Latvia Litauen, Bulgaria, Slovenia og Kroatia. Så har du noen få land der det er obligatorisk hvis været krever det, disse er Luxembourg, Tyskland, Østerrike, Tsjekkia, Romania og Slovakia. Der Italia, Spania og Frankrike har visse veier krever det. Så har du landene hvor de piggdekk er forbudt. Disse inkluderer Tyskland, Kroatia, Slovenia, Slovakia, Ungarn, Storbritannia, Tsjekkia og Polen. I tillegg til disse piggdekk er ikke tillatt i Sveits på motorveiene.

Disse begrensningene kan selvfølgelig medføre noen problemer hvis du planlegger å kjøre gjennom Europa med vinterdekk. I Tyskland får du bøter hvis du har piggdekk og ikke får lov til å fortsette før du kan bytte til piggfrie dekk. Dette kan føre til store ulemper og være ganske kostbart. Det er derfor det er veldig viktig å planlegge turene dine og også ta det i betraktning når du velger dekk. Når land krever vinterdekk, må du ha dekk som er godkjent for vinterforhold og ha 3 PMSF-symbolet på sideveggen. Piggdekk og vintergodkjente allværsdekk er ok for alle land og oppfyller forskriftene om å være godkjent for vinterforhold.

For vinterdekk er det alltid viktig at du skifter dem i tide før snøen kommer, og avstår fra å kjøre med sommerdekk når du har snø eller is på veiene. Med allværsdekk er du alltid ok å kjøre hvis de er vintergodkjente, men du må rotere dekkene slik at du utjevner forskjeller i slitasje mellom dekkene foran og bak.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: www.nokiantyres.no

Scroll to Top