Nå som vinteren kommer, bør du tenke på å bytte dekk til vinterdekk

 vinterdekk

Vinterdekk har eksistert siden 1930-tallet da Nokian dekk utviklet de første vinterdekkene, som var til lastebiler. Det var det største behovet på den tiden for lastebil- og bussdekk, da disse kjøretøyene sto for mesteparten av trafikken. Vinterdekkene hadde grovere mønstre slik at de kunne gi bedre grep under snødekte forhold. Slitebaner ble også utviklet slik at snøen ikke satte seg fast i sporene, noe som gjorde at grepet kunne opprettholdes og at snøkjeder ikke trengte å bli brukt.

I dag er det loven at vinterdekk må brukes. Noen har det tidsbestemt, og andre land har det, så hvis det er vinterforhold, må du ha vinterdekk. Dette betyr at du må bytte til vinterdekk før snøen kommer, da det er forbudt å kjøre uten vinterdekk når snøen har kommet. Hvis du bruker piggdekk, er du begrenset av datoen du kan montere dem tidligst, og når du må ta dem av, men med piggfrie dekk, kan du enkelt montere dem tidligere uten begrensninger. De bør imidlertid ikke brukes i veldig varmt vær, ettersom slitasje øker, og dette kan redusere sikkerheten når de brukes om vinteren.

Når temperaturene begynner å nærme seg null, er det på tide å bytte til vinterdekk, da vinterdekk har bedre egenskaper enn sommerdekk ved lave temperaturer. Så kombinasjonen av at vinterdekk er bedre ved lave temperaturer og at det er forbudt å bruke sommerdekk når du har snø på veiene, betyr at du må skifte før snøen kommer. Så tidsendring i løpet av høsten når det er på tide å starte, det spiller ingen rolle om du bytter en uke for tidlig, men å være for sent gir store problemer og kan være veldig farlig.

Hvis du ikke planlegger og forhåndsbestiller en tid for dekkskift, kan det hende du får problemer med at det er vanskelig å bestille en tid som passer deg, og du må kanskje stå i kø for å få det gjort. Det anbefales alltid å la en bil eller et dekkverk utskifte dekkene for deg, da de har kunnskapen og bruker de riktige verktøyene. De kan gjøre det raskt, men de kan også undersøke vinterdekkene dine for å sikre at de er ok å kjøre med, og sørge for at mønsterdybden er god nok til å kjøre trygt. Du bør ha en mønsterdybde på mer enn 4 mm for å kunne kjøre trygt. Hvis du er nær 4 mm, er det ikke lurt å ta på dekkene, uten å kjøpe nye dekk direkte slik at du trygt kan starte vintersesongen med nye dekk.

Når du kjører vekk fra dekkverkstedet, vet du at dekkene er festet ordentlig, sommerdekkene dine lagres trygt på dekkhotellet og du har riktig dekktrykk.

For mer informasjon om vinterdekk for den kommende vinteren, besøk: https://vianor.no/

Scroll to Top